Dark-Network
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cele 7 Minuni ale Lumii Antice

2 participanți

In jos

Cele 7 Minuni ale Lumii Antice Empty Cele 7 Minuni ale Lumii Antice

Mesaj Scris de Phin/Dered Mier Apr 19, 2017 4:00 pm

Cele 7 Minuni ale Lumii Antice

Dupa ce Alexandru cel Mare a cucerit aproape toata lumea (in secolul 4 i.Hr.), grecii au putut sa viziteze civilizatiile egiptene, persane si babiloniene. Acesti turisti au fost profund impresionati de constructiile din acele zone, astfel ca au alcatuit la intoarcere liste cu ceea ce au vazut in calatoriile lor. In loc de “minuni”, cum le spunem noi azi, grecii numeau obiectivele turistice din aceste liste “lucruri ce trebuie vazute” sau “must-sees”.
Cea mai veche versiune cunoscuta a listei ii apartine epigramistului grec Antipater din Sidon si a fost elaborata in secolul 2 i.Hr.; aceasta lista cuprindea numele a 7 cladiri din zona mediteraneana si din Orientul Mijlociu, acestea fiind singurele zone cunoscute de grecii din antichitate. Toate edificiile din aceasta lista erau constructii antropice (i.e. realizate de om) – destinatiile naturale nu erau incluse, deoarece nu erau atat de apreciate.
O alta versiune a listei cu 7 minuni ale lumii antice – numita “7 monumente ale pamantului demne de a fi vazute” – a fost intocmita si de matematicianul grec Philon din Bizant, care a publicat o lucrare numita “De septem mundi miraculis” (“Cele 7 minuni ale lumii”). 6 elemente din aceasta lista se regasesc in lista lui Antipater.
Liste anterioare celor alcatuite de Antipater si Philon au fost intocmite de istoricul grec Herodot si de arhitectul Callimahus din Cyrene, dar acestea au disparut si s-au pastrat numai niste referinte la ele. O replica moderna la lista celor 7 minuni ale lumii antice a fost obtinuta in zilele noastre, cand, pe 7-07-2007 au fost selectate – prin votul a 100 de milioane de persoane din toata lumea.
A fost ales numarul 7, deoarece el reprezenta pentru greci intruchiparea perfectiunii si a plenitudinii. 5 din cele 7 minuni erau capodopere arhitectonice grecesti. Toate cele 7 edificii celebre au existat simultan mai putin de 60 de ani, deci putini oameni au putut sa vada personal toate cele 7 minuni ale lumii antice.




1. Piramida lui Keops (Marea Piramida din Giza/Gizeh)

Dintre toate minunile lumii antice, desi este cea mai veche minune, aceasta constructie este singura care s-a pastrat pana in prezent. Construita de egipteni in jurul anului 2550 i.Hr., aceasta constructie mai este numita si “Piramida lui Kheops”, intrucat i-a servit drept mormant acestui faraon. Aceasta renumita piramida a fost pentru mai mult de 43 de secole cea mai inalta constructie din lume – pana cand a fost construit Turnul Eiffel (in 1889). Suprafata ocupata de Marea Piramida poate cuprinde laolalta Catedrala Sf. Petru din Roma, catedralele din Florenta si Milano, si Catedralele Westminster si Sf. Paul din Londra.
Cele 7 Minuni ale Lumii Antice Keops_92549800





2. Gradinile Suspendate din Babilon (Gradinile Semiramidei)

Dintre toate cele 7 minuni ale lumii antice, aceasta constructie este singura a carei existenta nu a fost inca dovedita 100 %. Construite de babilonieni in jurul anului 600 i.Hr., se pare ca aceste gradini create artificial ar fi fost o constructie compusa din mai multe terase suprapuse, retrase succesiv, pe care erau amenajate gradini cu o vegetatie luxurianta. Gradinile Suspendate din Babilon erau la acea vreme unice pe plan arhitectonic. Efectul de suspendare a gradinilor era datorat unei esalonari abile de 7 etaje, care formau un ansamblu omogen, fiind legate intre ele prin impletituri ornamentale de plante urcatoare. De asemenea, aceste gradini se pare ca ar fi avut un sistem ingenios de irigatii. Se crede ca aceste gradini celebre au disparut dupa secolul 2 i.Hr., fie in urma unui cutremur, fie fiind daramate de persi, in timpul ocuparii Babilonului.
Cele 7 Minuni ale Lumii Antice 2Q==
3. Templul zeitei Artemis din Efes (Templul Dianei)
Din acest edificiu antic grec nu au ramas decat fundatia si putine relicve. Cu exceptia acoperisului, intregul templu a fost construit din marmura. Terminat in anul 550 i.Hr., acest templu (situat azi in Turcia) a fost construit timp de 120 de ani. In interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeitei Artemis, acoperita cu aur si argint. In 356 i.Hr., templul a ars intr-un incediu; reconstruit de Alexandru cel Mare, templul este din nou distrus de goti. Refacut din nou, acest templu pagan este inchis in anul 391 d.Hr. si, in anul 401 d.Hr., este distrus definitiv la comanda Sfantului Ioan Gura de Aur, Patriarhul Constantinopolului – unul din cei 3 Mari Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Din blocurile de marmura ale Templului zeitei Artemis s-au construit ulterior alte edificii.
Cele 7 Minuni ale Lumii Antice 960311519



4. Statuia lui Zeus din Olympia

Aceasta statuie a fost sculptata in anul 435 i.Hr. de Phidias (prietenul si sfatuitorul lui Pericle), cunoscut si pentru realizarea statuii din templul Partenon de pe colina Acropolis din Atena. Statuia lui Zeus a fost executata in mod asemanator, in tehnica chryselephantina, din lemn imbracat in foi de aur si cu placi de fildes. Pentru adapostirea acestei statui – inalte de 12 m – a fost construit un templu. Statuia il infatisa pe Zeus asezat pe un tron cu un spatar inalt, bogat decorat. Se crede ca in anul 394 d.Hr. statuia a fost transportata la Constantinopol, unde avea sa fie distrusa de un incendiu in anul 475. Din mareata statuie ridicata lui Zeus la Olympia nu a ramas decat soclul.
Cele 7 Minuni ale Lumii Antice 318x425



5. Mausoleul din Halicarnas

Acest mausoleu (terminat in anul 335 i.Hr.) a fost ridicat de persi si greci ca mormant-templu pentru Mausol, satrapul (regele) provinciei elenistice Caria. Acest monument se deosebeste de celelalte cladiri traditionale din Grecia – care erau scunde – prin inaltimea sa impresionanta (49 m, cat o cladire cu 16 etaje). Acest mausoleu era cel mai celebru monument funerar al antichitatii. Acest edificiu nu a fost distrus de mana omeneasca, deoarece marii cuceritori (cum ar fi Alexandru cel Mare, care a cucerit orasul Halicarnas in anul 334 i.Hr.) au crutat monumentul si l-au tratat cu respect. De-abia in secolul al XII-lea d.Hr., un puternic cutremur a distrus monumentul, rezervandu-i o soarta trista – cea de cariera pentru construirea castelului fortificat Sf. Petru al Cruciatilor Ioaniti. Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate în partea de nord a orasului Bodrum (la cca 1 km de centru) sunt cuprinse intr-un muzeu in aer liber, fiind accesibile publicului.
Cele 7 Minuni ale Lumii Antice 646x404





6. Colosul din Rodos

Colosul din Rhodos a fost o statuie imensa, construita in antichitate, pe Insula Rhodos din Grecia. Aceasta statuie, care il infatisa pe zeul grec al Soarelui, Helios, se pare ca a fost construita in 12 ani si ar fi fost finalizata in anul 282 i.Hr. Dupa unii, strajuia intrarea in portul din insula. Conform cercetarilor mai noi, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde in prezent este intrarea in Castelul Templierilor. Statuia era construita din bronz si intarita ulterior cu fier si piatra. Avea o inaltime de 33 m si statea pe un soclu inalt de 15 m. Se crede ca ea a inspirat pe sculptorul francez Auguste Bartholdi, care a construit Statuia Libertatii din SUA. In anul 226 i.Hr., aceasta statuie s-a prabusit in urma unui cutremur.


Cele 7 Minuni ale Lumii Antice 9k=






7. Farul din Alexandria

Cu o inaltime cuprinsa intre 115 si 135 m, aceasta constructie a fost timp de multe secole cea mai inalta cladire construita de om. Acest far a fost construit in secolul 3 i.Hr. in Egipt, pe Insula Pharos – de aici provine termenul de “far” (turn de iluminare folosit ca reper in navigatie). La inceput, aceasta constructie a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari. Acest far era construit din blocuri uriase de marmura alba si avea trei niveluri separate. In mijloc sectiunea farului era de forma octogonala, era gol pe dinauntru si avea o inaltime de 30 de metri. Din interior ieseau flacari care nu se stingeau niciodata, luminand atat noaptea cat si ziua si facand vizibil drumul spre port. Se spunea ca flacara se vedea de la 50-60 km departare. Farul a fost distrus de 2 mari cutremure – din 1303 si 1323. In 1480, mamelucul Qaitbay a facut o fortareata pe locul farului, folosind structurile si pietrele ramase. In 1994, aproape de orasul Alexandria, niste scafandri au gasit in mare ruinele farului.

Cele 7 Minuni ale Lumii Antice Farul_alexandria1
Phin/Dered
Phin/Dered
Admin

Mesaje : 34
Data de inscriere : 19/03/2017

https://darknetworksidarkang.forumgratuit.ro

Sus In jos

Cele 7 Minuni ale Lumii Antice Empty Re: Cele 7 Minuni ale Lumii Antice

Mesaj Scris de Botecuta Mier Apr 19, 2017 4:03 pm

Tare Smile
Botecuta
Botecuta
Administrator Server

Mesaje : 11
Data de inscriere : 30/03/2017
Localizare : pe terra

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum